Gezondheid, dat is het aller belangrijkste in het leven, daar is iedereen het ongetwijfeld over eens. Maar hoe kan je gezonder gaan leven en vooral gezonder gaan eten. En wat is dan de gezonde voeding die ik beter eet want ik ken daar niks van. Dat is een vraag die ik heel vaak krijg.
Vandaar dit artikel. Ik heb zelf ook een hele weg afgelegd, zeker op gebied van voeding. Niet enkel het klaarmaken of koken van voeding in het algemeen was voor mij nieuw, maar ook de keuzes die je maakt als het op eten aankomt. Tot een jaar of 4 geleden kon ik bij wijze van spreken enkel een ei bakken en oh ja, frietjes afhalen in de frituur op vrijdagavond was mijn specialiteit, al kon het gebeuren dat ik er op andere dagen ook wel eens durfde te stoppen.
Maar dat is uiteindelijk verleden tijd. Ik ga ook wel nog eens een frietje stekken, maar ik heb gaande weg andere dingen leren kennen die ik lekker vind.
Gezonder leven begint met gezonde voeding eten: Nutri-score
Meer bewegen is hip tegenwoordig, maar het besef dat we maar één gezondheid hebben groeit bij meer en meer mensen. Naast voldoende beweging is het cruciaal dat we ook beter en gezonder gaan eten. Maar wat houdt dat precies in en hoe weet ik welk product er gezonder is dan het andere product? Elk pondje gaat namelijk door het mondje!
Hiervoor heeft de voedingsindustrie de Nutri-score in het leven geroepen.
Wat is de Nutri-score?
Nutri-Score is een voedselkeuze-logo voor levensmiddelen. Het doel van het logo is om consumenten gezondere keuzes te laten maken bij hun aankopen binnen een productgroep. Nutri-Score is een stoplicht-systeem met vijf niveaus, waarbij A de te verkiezen keuze is en E de te vermijden keuze.
Het logo van de Nutri-Score is gebaseerd op een wetenschappelijk algoritme. Dat houdt rekening met de voedingsstoffen die in een evenwichtige voeding de voorkeur krijgen (zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten) en voedingsstoffen die je beter beperkt (zoals calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout).
Hoe wordt de Nutri-Score berekend?
De Nutri-Score geldt voor de producten zoals ze in de verpakking zitten. Zoals verkocht, dus. Als je een product thuis verder verwerkt - als je het bijvoorbeeld frituurt of suikert – zal de Nutri-Score dus niet meer dezelfde zijn (afhankelijk van de bereiding).
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g of 100 ml. Zo kan je makkelijker producten van dezelfde categorie met elkaar vergelijken. We eten natuurlijk niet altijd 100 g of 100 ml van een product. Daarom mag je de voedingsdriehoek niet uit het oog verliezen. Die zorgt nog steeds voor de beste, gevarieerde en evenwichtige voeding.
Je hoeft dus niet enkel producten met Nutri-Score A en B te kopen, en die met Nutri-Score D en E volledig te mijden. Plantaardige oliën of vetten, bijvoorbeeld in mayonaise of margarine, hebben vaker een score D of E omdat ze veel vetten en dus vrij veel calorieën bevatten. Maar om te kokkerellen of een slaatje op smaak te brengen, gebruik je vaak maar een eetlepel of koffielepel en geen 100 g of 100 ml.
Hoe gezondere voedingsproducten leren kennen met een betere Nutri-Score
Vaak had ik zelf het probleem om te gaan bepalen welk gezond alternatief ik kon proberen omdat het niet altijd gemakkelijk is/was om de gezondheidsfactor van producten te gaan vergelijken. Vandaag kan dit wel dankzij de Nutri-Score. Maar goed, je kent dan wel de Nutri-score per product, producten gaan vergelijken is dus piece of cake (hmmm lekker een stukje cake), maar daarmee heb je nog geen alternatief gevonden voor dat stukje cake met Nutri-score D.
Delhaize app helpt je om alternatieve producten met een betere Nutri-score te leren kennen
Heel veel mensen hebben blijkbaar hetzelfde probleem ondervonden zoals ik en dat heeft supermarkt keten Delhaize goed gezien. Ze hebben namelijk in hun app een heel handige tool om de Nutri-score van verschillende producten te gaan vergelijken en geven zelf alternatieve producten weer met een betere Nutri-score.
Mijn Nutri-profiel
Open de Delhaize app en scroll naar links tot je "Mijn Nutri-profiel" ziet staan en klik er op.
Mijn Nutri-score aankopen van afgelopen maand
Je krijgt een lijst met jouw aankopen van de afgelopen maand.
Mijn aankopen met Nutri-score B
Klik door op nutri score B zodat je de producten te zien krijgt die je aankocht.
Alternatieve producten met een lagere Nutri-score ontdekken
Klik op het alternatief om een gezonder, alternatief product te zien met een lagere Nutri-score.