Intervaltraining om conditie opbouwen en sneller te kunnen lopen. Wat is er het belangrijkste als je een interval doet?
Een fout die veel lopers maken is dat ze te weinig opwarmen voordat ze aan de intervaltraining beginnen.
En zo beginnen heel wat sport blessures, door te weinig op te warmen en er te snel in te vliegen.
Trouwens tijdens een intervalloop is het de bedoeling om zo groot mogelijke tempo verschillen in te bouwen. Start je te snel met lopen tijdens de warming up dan zal je misschien geen energie genoeg hebben om jouw tempo te versnellen tijdens de interval zelf.
Interval looptraining: trainingsanalyse
Op onderstaande trainingsanalyse zie je duidelijk dat er 5 intervallen werden toegepast tijdens deze looptraining. Je ziet mooi de verschillende staafjes in het donkerblauw, dat zijn de intervallen. De eerste twee lichtblauwe blokjes zijn de warming up, de licht blokjes tussen de donkerblauwe blokjes zijn mijn rustpauzes en de lichtblauwe blokjes na de donkerblauwe blokjes zijn de cooldown.
Hoe groter het tempo verschil tussen de rustpauze en de intervallen, hoe beter. Het is dus belangrijk om echt traag te lopen tussen de intervallen. Zo zal je sneller jouw ademhaling en hartslag terug onder controle krijgen en ben je sneller gerecupereerd om een volgende interval aan te vatten.
Interval looptraining: tempo analyse
In onderstaande tempo analyse zie je ook terug mooi de golven terugkomen van de snelheid tijdens de interval ten opzicht van de rustperiode tussen de intervallen door.
Interval looptraining: cadans analyse
Uit onderstaande cadans analyse is ook af te leiden dat jouw cadans tijdens de interval zelf hoger ligt dan tijdens de warming up, rustperiodes of cooling down.
Interval looptraining: hartslag analyse
De hartslag analyse leert ons dat de hartslag tijdens de intervallen de hoogte in gaat. Tijdens de rustperiode is het de bedoeling om de hartslag terug te laten zakken om terug op adem te komen en te recupereren om vervolgens een volgende interval aan te vatten.
Intervaltraining of blokjestraining om conditie op te bouwen en sneller lopen
Probeer 1 keer per week een intervaltraining in te lassen in plaats van elke keer op eenzelfde tempo te gaan lopen. In het begin is dat niet evident en zeker niet gemakkelijk, maar geloof mij, hou dit een week of 4-5 vol en je zal plots resultaat zien. Per week is het goed om een 3-tal keer te gaan lopen.
Zorg elke week voor:
- een intervaltraining
- een rustig loopje (herstelloopje) met niet te heel veel kilometers
- een lange duurloop op een rustige tempo