Compressiekousen: zin of onzin?
Wanneer we lopen of rennen, wordt het bloed dat naar de onderbeenspieren wordt gepompt in belangrijke mate weer terug omhooggewerkt door de ‘kuitspierpomp’: door het samentrekken van de kuitspieren wordt het bloed in de anderen van het onderbeen (en ook de lymfe) weer richting het hart gestuwd. Het achterliggende idee van compressiekousen is dat ze deze kuitspierpomp ondersteunen en dus de terugvoer van schadelijke afvalstoffen zou hiermee dus ook efficiënter gebeuren.
Daarnaast bestaat er een theorie dat compressie van de kuitspieren door middel van een kous de mate van schade op microniveau ten gevolge van schokken en vibraties vermindert. Beide vermeende effecten moeten in theorie leiden tot het verbeteren van sportprestaties en het versnellen van herstel na training.
Klopt de compressiekoustheorie? Als je het de compressiefans vraagt, zijn ze ervan overtuigd dat ze harder lopen en dat de spierpijn daags na de inspanning veel minder is. Echter, wetenschappers zijn er nog niet over uit. Wanneer we een blik werpen op verschillende wetenschappelijke studies dan komen daar tegengestelde resultaten uit, zeker wat sceptici betreft, het verbeteren van de (ren)prestaties. Ook de zogenaamde ‘running economie’ (combinatie van sportprestatie en fysiologische metingen) wordt er niet duidelijk voordeliger van met compressiesokken. Meer consistent zijn de onderzoeksbevindingen op het gebied van herstel, de mate van spierpijn en de duur tot volledig herstel na een zware inspanning lijken wel significant baat te hebben bij compressiesokken.
Wel goed om te weten is dat het leeuwendeel van het onderzoek enkel is gericht op marathonatleten en trailrunners. Een ander interessant feit is dat hoe meer de deelnemers aan het onderzoek geloofden in het positieve effect van de kousen, hoe beter hun sportprestaties en herstel waren.
Als je kuitklachten hebt bij lopen dan kan je proberen of compressiekousen helpen. Kies dan voor het type tube, met de voet vrij. Deze zijn specifiek op de kuit gericht en gaan langer mee doordat je ze niet vaak hoeft te wassen (de (zweet)voet blijft dan buiten de kous). Ook belangrijk bij preventie van kuitklachten bij sport is vochtinname. Te weinig drinken is geassocieerd met kramp in de kuiten. Zorg voor voldoende vochtinname tijdens de inspanning, liefst isotone sportdrank. Rekken van de kuispieren is ook bevorderlijk om de belastbaarheid te verhogen.
Als al deze maatregelen niet helpen, kan er een medische oorzaak zijn voor onderbeenklachten. Veel voorkomend is ’scheenbeenvliesontsteking’: hierbij is de pijn maximaal op de aanhechting van voetspieren aan het scheenbeen. Kuitkramp kan ook komen door chronisch te hoge druk in een spiercompartiment. Dit komt voor bij atleten die de belasting in korte tijd fors opvoeren. Chirurgisch klieven van het vlies rondom de spier kan soelaas bieden. Ten slotte kan er sprake zijn van een stressfractuur. Een spontane botbreuk in het onderbeen.
Dit komt met name voor bij atleten die heel veel kilometers maken. Dit is een bot-overbelastingsblessure; het bot wordt dan als het ware zwakker door mechanische overbelasting, soms ook mede door hormonale verstoring en een te caloriearm dieet bij zeer veel hardloopkilometers.